Wat maakt biologische wijn sexy? Deel 1

 

Grote wijnmakers (Romanee Conti, Nicolas Joly) zijn bewust al jaren bezig om hun wijn   biologisch en biologisch dynamisch te maken…wat is het verschil met de “gewone” wijn in de schappen?

Deze biologisch werkende producenten steken hun nek uit, nemen het risico van een slechte(re) oogst als het weer niet zo mee zit. Zij spuiten niet de herbiciden, pesticiden en fungiciden die hen worden verkocht met een spuitkalender (vaak en veel). Zij gebruiken meestal niet de (speciaal gekweekte) gisten die een banaansmaakje of een ananas smaakje aan de wijn geven. Zij laten de natuur het werk doen.

Een grotere opbrengst is niet het doel. Hun wijnen smaken niet elk jaar hetzelfde en dat is nu juist het mooie van wijn… het is een natuurproduct.

En sommige wijnproducenten gaan nog een stapje verder en passen de leer van Rudolf Steiner toe en maken de wijnen biologisch dynamisch. Homeopathische middelen over de wijnranken sproeien, rekening houden met de stand van de maan en de wijnranken zoveel mooi fruit laten produceren dat het proces in de wijnkelder er niet een is van manipuleren, maar een verlengde van de natuur zijn werk laten doen. En in de wijngaard groeien rozen, sinaasappelbomen, verschillende wilde kruiden, zodat bijen er van alles vinden zodat ze er zijn om de wijnbloemetjes te bestuiven, zodat er druiven komen.

En proef je dat dan? James Millton zegt: “The wines have more texture, purity, length of palate presence and most importantly offer to the consumer an honest ‘sense of place’”.

En dat vinden wij, van Slow Wines sexy…