Wat maakt biologische wijn sexy? Deel 2

De tijdgeest van de laatste 20, 30, 40 jaar heeft onder andere geleid tot massaproductie, ook in de wijn. Gifschandalen van anti vries in wijn, tot gif in haren van wijngaard arbeiders en gifresten in onderzochte wijnen in Frankrijk. Smaak van voedsel werd geofferd op het altaar van volume en producten uit dat enorme volume werden vervolgens op smaak gebracht met allerlei zakjes en pakjes, zout, suiker en (trans) vet. Een plofkip? Dan een pot chicken tonight, vraag het aan Sonja… In Nederland werkte dat, wij zoeken naar goedkoop en veel. En dan verbaasd zijn dat de tomaten in Italië zoveel lekkerder zijn…

Massaproductie versus aandacht voor de druif, de grond. De wijnen in de supermarkt moeten altijd verkrijgbaar zijn. Als er kinderen zijn die niet beter weten dat dan sla in het schap bij de supermarkt groeit en niet weten dat een levende kip er iets anders uitziet dan een kipnugget, hoe leg je dan uit dat er minder van een wijn is als het een slechter seizoen was? En de wijn dient elk jaar hetzelfde te smaken. Producenten doen dat, want die hebben ook een gezin te onderhouden.

En dan zijn er altijd mensen die voor iets anders kiezen, voor smaak en respect voor de natuur en iets anders dan de 13 in een dozijn smaak. En biologische en biologisch dynamische wijnen smaken anders, omdat de smaak niet gemanipuleerd wordt door massaproductie en vervolgens nog eens in de kelder… en omdat ze, lekker eigenwijs, elk jaar anders smaken.

En dat vinden wij, van Slow Wines sexy…